Dr. Timár László

sebész főorvos
Telefonszám: +36-30/968-40-77
E-mail cím: timarlaszlo.mail@gmail.com
Rendelési hely, idő
Fontana Egészségház, Hódmezővásárhely, Ady E. u. 5.sz.
Kedd 15:30-16:30
Hódmezővásárhely, Jókai u. 45. Gyógyszertár
Szerda 17-18 óráig

Mikor forduljunk sebészhez?

Baleseti sebészetre mikor beérkezik valaki, kevés az idő a döntésre. Fel kell használni minden diagnosztikus eszközt, melyek a döntést segítik. De mi a helyzet egyéb esetekben? A Rádió 7 Napraforgó című műsorának vendége volt dr. Tímár László, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet sebész főorvosa, akivel Égető Gyula beszélgetett.

 

Az új sürgősségi osztály ellenére a bekerülő baleseti eseteket még mindig szegedre irányítják. A vásárhelyi kórház sebészeti osztályán csak általános sebészeti betegeket fogadnak és látnak, el, de itt is van, mikor gyorsan és sürgősen kell lépni. Az új sürgősségi osztályról a betegek már kivizsgálva, előkészítve kerülnek a sebészetre.

A főorvos úgy tapasztalja, hogy nem fordulunk időben orvoshoz. Két csoportra lehet a betegeket osztani, vannak, akik feleslegesen, minden aprósággal orvoshoz mennek, és vannak, akik késve érkeznek. Hódmezővásárhelyen az Egészséges Hódmezővásárhely Program keretében sokkal többet tudnak az emberek az egészségükkel foglalkozni, ezt ki kell használni – tette hozzá dr. Tímár László.

Aranyeres panaszokkal a férfiak nem igazán szeretnek orvoshoz fordulni. Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézetnek azonban van egy speciálisan erre szakosodott rendelése, melyet egyre többen ismernek. A legtöbben a műtéttől félnek, és attól, ami utána vár rájuk. Hozzá tartozik, hogy a műtétet követően 2-3 hét a teljes felépülés ideje. A betegség fokától függően többféle kezelés és műtét áll rendelkezésre, melyekre fel vannak készülve. Az internet világa sokszor félrevezeti az embereket. Ha nem fordulunk orvoshoz, hosszú távon a beteg minden napi életét megnehezíti a betegség, mely gyakorinak mondható Magyarországon, és a nőket jobban érinti.

A vastagbél daganatot nem szabad annyira tragikusan kezelni, mondta az orvos, hiszen rengeteg beteget kezelnek, akik gyógyultnak mondhatók. Ha kellő időben orvoshoz fordulunk, ezek a betegségek jól gyógyíthatók műtéttel illetve onkológiai kezeléssel.

 

Forrás: http://promenad.hu/cikk/mikor-forduljunk-sebeszhez-115294